A kalács nem más, mint egy finom, puha, foszlós ínyencség, ami nélkül már nem is tudjuk elképzelni a húsvéti ünnepeket.
Régi feljegyzések szerint a szlávoktól származik a “kolac” nevezetű finomság. Egyes elméletek szerint a kalács az ősi áldozati ételek maradványa, mások szerint a kovászatlan kenyér ünnepéhez kapcsolódik.
Többféle formában létezik és országonként változik a formája is. A kalács ünnepi hangulatát, és egyediségét pont a fonás stílusa adja meg. A fonások és a díszítésük, akár falunként is eltérhettek.
Valahol, gyűrű alakú kalács került az asztalra, aminek a közepébe kerültek a megfestett tojások. Volt, ahol virág került a közepére. Általában azonban az általunk is megszokott fonásmóddal készültek.
A Félegyházi Pékségben máig minden egyes kalács kézzel készül és a legnagyobb odafigyeléssel és szeretettel van befonva. A családi vállalkozás meggyőződése, hogy a kalács tökéletesen tökéletlen varázsa csakis úgy maradhat fent, ha emberi kezek érintik. Erzsi néni immár 7 éve fonja a Félegyházi Pékség kalácsait és nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy az ő keze által készült kalács édesebb.
„Van a húsvétnak egy idilli, nosztalgikus és nyugodt érzése a karácsonnyal ellentétben. Ez az ünnep megengedi, hogy megálljon az idő pár napra, és azzal töltsük, akik igazán fontosak. A mi családunkban nincsenek kötelező körök, zsúfolt vendégségek. Kiemel a rohanásból, és az ismerős ízekkel az elejétől a végéig ott is tart. Hálás vagyok, hogy ezt megélhetem.”- mesélte nekünk Gulyás Szilvia a Félegyházi Pékség marketing igazgatója.
A Pékségben kétféle fonott kalács van kínálatban. Klasszikus és kakaós verzió.
0,25kg fonott kalács – 370 Ft, 0,5kg fonott kalács – 549 Ft, 1kg fonott kalács – 749 Ft
A 250 grammos kalács és a 400 grammos sima és kakaós kalács egész évben elérhető!
Vásárlóink lefoglalhatják az otthonuk melegéből a www.regimodibeigli.hu oldalon előre a húsvéti kalácsokat és a régimódi bejgliket. Március harmadikáig tudják őket átvenni mintaboltjainkban, ahol bankkártyás fizetésre is lehetőségük van.
„A húsvéti ünnep a családunk számára valahogy úgy alakult, hogy évről évre fontosabb szerepet tölt be. Egyre jobban értékeljük az együtt töltött pillanatokat, a finom ízeket és a hagyományokat. Gyerekfejjel nyílván a húsvéti csokitojás keresés volt a minden. Kamaszkorban a locsolkodás, és, hogy a barátokkal legyünk. Most már nem tudnám elképzelni ezt az időszakot a családom társasága, édesanyukám főtt sonkája és a finom foszlós kalács nélkül.“ – árulta el nekünk Gulyás Gergő a Félegyházi Pékség kereskedelmi igazgatója.
Fotó: Simon Peti