Öröm olyan helyekre ellátogatni, ahol jó történetek, jó emberek, és persze jó ételek vannak, és a tavaszi sajtóútra összegyűjtött 4 déli parti hely mind ilyen. Helyi alapanyagok, szezonális konyha, régiós ízek és gondolkodás Siófoktól Balatonmáriafürdőig, Balatonszemestől a Kőröshegyig!
PORT Étterem&Panzió • A nyugati övcsatorna mellett igazi mediterrán hangulat uralkodik, aki nem járt itt azonnal beleszeret a vidékbe. Itt vár minket Balla György és a Port Étterem&Panzió kibővített terasza. Az étterem idén kezdi 10, szezonját, az elmúlt évek alatt nem csak az itt élők és nyaralók kedvence lett, sokan már messzi földről elzarándokolnak ide egy balatonfenyvesi angus steakért, ”brassói” szűzért, vagy egy tapolcai pinsztrángért, – ezek azok az ételek, amiket az évek során tökéletesre fejlesztett Berki Zsolt séf és stábja. Bár 2020-ban megnyerték a balatoni beach food versenyt, egyértelműen nem a gyorsételek az ő irányuk: laktató, fantáziadús és helyi alapanyagok felhasználásával készült, magyaros ételeket szeretnének adni, amit a vendégek meg is hálálnak. Egész évben, mert hogy a Port már évek óta vállalja a 4 hónapos nyitvatartást. A tulajdonos, Balla György és családja igazi lokálpatrióta, minden helyi kezdeményezésben benne vannak, építik, szépítik, fejlesztik környezetüket. Idén 4 fogásos menüvel is készülnek, így egy degusztációs sor formájában kóstolhatunk bele a régió ízeibe, alapanyagaiba. A sajtóúton is a regionális alapanyagoké volt a főszerep, volt tapolcai pisztrángrolád szalonnás-szarvasgombás burgonyapralinéval, medvehagymakrémleves vadropógóssal, angus hátszínsteak balatonfenyvesi marhából, és mákos guba. Ez a menüsor a tavaszi étlapot tükrözi, júniustól indul a nyári menüsor. Április 28-tól szeptember végéig minden nap nyitvatartanak, az év többi részében hétvégente lehet felkeresni őket.
Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok • A Kékajtó Szőlőbirtok és Borászat családi vállalkozás, melyet egy hosszú plátói szerelem hívott életre: a bor iránti rajongás és a csoda, ami mögötte van. 20 évnyi hazai és nemzetközi kóstolási tapasztalattal a hátuk mögött Németh Miklós és felesége belevágott a saját vállalkozásba. „2015-ben alapítottuk a Kékajtó Szőlőbirtok és Borászatot, melyet azóta folyamatosan építgetünk. Ma már közel 10 hektárnyi területtel rendelkezünk Kőröshegyen a Balaton déli partján. Jelenleg ültetvényeink nagy része szerkezetátalakításon esik át, így 4 hektárról szüretelünk. Számunkra a legfontosabb szó: FENNTARTHATÓ. Szeretnénk, ha gyermekeink, majdan unokáink is szüretelhetnének azokról a tőkékről, amelyekről mi jelenleg. A biotermelés elsősorban nem a vegyszerekről, hanem a talaj, a talajélet és a növény szimbiózisáról szól. Együttműködve a természettel javítjuk a föld minőségét, mely egészséges erős növénnyel hálálja meg a gondoskodást, így magas minőségű termést szüretelhetünk. Tiszteljük a földet, termelésre használjuk, ezért számunkra kiemelkedően fontos megújuló volta. A szőlőben végzett munka azonban meghozza gyümölcsét, lényegesen kevesebbet kell ezáltal dolgozni a pincében” – mondja. A kilátóban a 2020-as Gyerekjáték Olaszrizlinget, a Színjáték Olaszrizling narancsbort és a 2021-es Zweigelt-et kóstoltuk.
Egy Csipet Nádas • Siófok mellett a töreki erdő közepén vár minket az Egy Csipet Nádas és Majoros Attila csapata. A Nádas egy rejtett nyugis hely, ahol le tudod lassítani az időt és egy jó minőségű bor mellett könnyű, de gasztronómiailag kiváló ételeket tudsz fogyasztani madárcsicsergéssel körülvéve (április végétől nyitva vannak folyamatosan). „Célunk, hogy a hozzánk betérő vendégek egy élménnyel gazdagodjanak. Mindezt megfejelve az új pizza trenddel, a Nápolyi pizzával, amit a kertünkben lévő food truckban készítünk a vendégeinknek” – mondja a házigazda.
A Nádasban a csodás Nübel sajtok (ugyancsak Törekiből) mellett a következő ételeket kóstoltátok: vitello tonnato kovászos kenyérrel, bulguros avokádótatár marinált királyrákkal, ropogós malac császár sárgaborsópürével, St. Louis oldalas wasabis pankómorzsában, thai sült tésztával, csirkemell piccata lime-os-spenótos gnocchi-val, pisztrángfilé beluga lencsével, fehércsokis mákosguba, mascarponés répatorta friss gyümölcsei.
Kistücsök Food&Room • Kistücsök Séfszoba • A nap végén utunk a Kistücsökbe vezetett, ahol a panzió épületében nyílt a Séfszoba, ami egy egyedülálló koncepció mentén kezdte el a működését a tavalyi évben. A szezonális menüsort egy külön erre kialakított látványkonyhás „nappaliban” lehet megkóstolni, ahol a kis számú vendég egészen közel kerülhet az ételek készítésének folyamatához. „A célunk egy olyan interaktív tér létrehozása volt, ahol sokkal személyesebb a kapcsolat, ahol a helyi borok és alapanyagok vannak fókuszban, ezekről lehet beszélgetni, és ahol a vendégek kivetítőn is nyomon követhetik az ételek elkészítésének folyamatát” – mondja Csapody Balázs, a Kistücsök lelke. A Séfszoba bejelentkezéssel látogatható télen-nyáron, a menü általában 6 hetente változik. A bejelentkezés azért is fontos, mert itt a fenntarthatóság jegyében tényleg annyi étellel készülnek, amennyi vendég érkezik. A tálalásban középpontba kerülnek az étterem üveghulladékából előállított üveg tányérok, melyek Kohut-Görömbei Luca munkáját dicsérik. Az aktuális menüsort a Kistücsök séfje, Jahni László és a Séfszoba séfje, Kasza Roland alakítják ki Balázzsal közösen. Most a kihagyhatatlan kovászos kenyérrel kezdtük, barna vajjal, majd következett a sóska, cukkini, fokhagyma, burgonya, medvehagyma, póréhagyma, ez után spárgák, madársaláta, bazsalikom kompozíció, majd tavaszi zöldségek, főételnek bárány, endívia, cous-cous, a fantasztikus desszert pedig pisztácia, lime, ibolya.
Fotó: Szindbád, az utazó