„Olyan mézeket szeretnénk készíteni, amit mi magunk is szívesen fogyasztunk”
„Egy termelői méz ízvilága, zamata, és karaktere össze sem hasonlítható egy nagyüzemből érkező mézével.”- Mondja Mucsi Bence, aki Bagi Henrikkel karöltve 2017-ben megalapította a Magyar Méz Manufaktúrát. Kezdetben bio mézekkel majd a magyar piacon egyedülálló módon ízesített krémmézekkel kezdtek foglalkozni, amik egyre nagyobb sikernek örvendenek.
Mikor és minek a hatására született meg a Magyar Méz Manufaktúra?
2017-ben hosszas tanakodás után, hogy mivel is foglalkozzunk, Bagi Henrikkel megalapítottuk a Magyar Méz Manufaktúra vállalkozásunkat. Akkoriban nagyon szerettünk volna vállalkozni, és sokáig gondolkodtunk, hogy milyen irányba induljunk el. A méz ötlete onnan jött, hogy Henrik dolgozott egy méhészeket kiszolgáló cégnél, ahol beletanult és belelátott ebbe a szakmába és egyik nap megkérdezte, hogy mi lenne, ha mézzel foglalkoznánk? Végeztünk egy gyors piackutatást, és létrehoztuk a Magyar Méz Manufaktúrát, 2017 végén megépítettük az üzemünket és ’18-ban el is kezdtünk tevékenykedni.
Te mivel foglalkoztál előtte, hogyan jött a vállalkozás vágya?
Azt látom, hogy a legtöbb esetben a mérnökök, vagy közgazdászok kezdenek el vállalkozni. Mi is mindketten közgazdászok vagyunk, de az élelmiszeriparhoz egyáltalán nem volt közünk előtte. Én abban az időszakban rendezvényszervezőként dolgoztam.
„Mi voltunk az elsők a hazai mézpiacon, akik ízesített krémmézeket árultak.”
Milyen mézekkel indult a vállalkozás és ma hány féle mézet forgalmaztok?
A piackutatás során arra jöttünk rá, hogy valóban jó bio mézeket egyetlen egy cég készít, és az sem lelhető fel túl sok helyen. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy mivel egyetlen konkurenciánk lenne betörünk a bio méz piacra. Akkor még nem is gondoltuk, hogy a multikban kapható akác és virágméznek a konkurenciái leszünk majd, hiszen velük esélytelennek láttuk felvenni a versenyt.
El is indultunk a biomézekkel majd elég hamar rájöttünk, hogy nem véletlenül van egy cég a piacon, egyáltalán nem volt rá olyan nagy kereslet, mint ahogy mi azt elképzeltük.
Ezért behoztuk a repce, hárs és gesztenye mézet. Mindháromnak rengeteg jótékony hatása van, köhögésre, megfázásra, influenzára is tökéletesek. A gesztenyeméz nagyon karakteres, erős, kissé kesernyés, füstös íze van, ezért nagyon sokan nem is szeretik. A repce mézről pedig azt kell tudni, hogy a leggyorsabban kristályosodó méz a piacon, és fehér színű és refluxosok is nyugodtan fogyaszthatják.
A következő évben is gondoskodtunk új termékekről, ezek lettek az ízesített krémmézek. Akkor még termelőtől vödörben vettük, mert nem volt krémesítő gépünk. Az ánizs, fahéj, levendula és gYömbér ízesítésű krémmézeinkkel mi voltunk az elsők a hazai mézpiacon, akik ízesített krémmézeket árultak.
Menetközben beszereztünk egy saját krémesítő gépet és elkezdtünk kísérletezni, így jött létre a liofilizált málnával és repcemézből készült krémmézünk a L’Amour. Kitapasztaltuk, hogy mi a jó keverési arány és, hogy milyen típusú repcemézet kell használnunk, ugyanis ebből is nagyon sok fajta van. Emellett végre lett egy termékünk, ami nem csak a téli időszakban lehet felkapott.
A liofilizálás fagyasztva szárítást jelent, így a málnának a tápértéktartalma száz százalékban benne marad a gyümölcsben és így a méz hatóanyagaihoz is hozzáadódik. Tökéletes párt alkotnak.
Folyamatosan kísérleteztünk valamivel, így mára van mézeskalácsos és almás pités krémmézünk is, utóbbiban liofilizált alma is található a speciális fűszerkeverék mellett. Ezeket kifejezetten a karácsonyi időszakban gyártjuk.
A húsvéti ünnepekre pedig tormás és fekete fokhagymás krémmézzel készültünk. Utóbbinak úgy, ahogy magának a fokhagymának is, elképesztően sok jótékony hatása van, a mézzel párosítva pedig egy valódi energiabomba az emberi szervezet számára.
Jelenleg hány méhésszel dolgoztok együtt?
Öt méhészünk van, akikkel már a kezdetek óta együtt dolgozunk, velük kialakult egy szoros bizalmi kapcsolat. Erről a szakmáról is tudni kell azt, hogy nem mindenkinek sikerül minden év ugyanolyan jól. Például előfordul, hogy valakinek egyáltalán nincs hársméze, egy másiknak pedig hiába van, valami miatt nem megfelelő a minősége. Ahhoz, hogy tartani tudjuk azt a minőséget, amit az utunk elején kitűztünk, muszáj volt több méhésszel is együtt dolgozni.
Mit tapasztalsz, mennyire mernek a vásárlók ezekkel a különleges krémmézekkel kísérletezni?
Ez egy nagyon érdekes dolog, mert évek óta a karácsonyi időszak az, amikor mindent is megvesznek az emberek akár ajándékba, akár maguknak. Viszont év közben is abszolút látható a lineáris növekedés az ízesített krémmézeket illetően.
A L’Amour krémmézünk elképesztően népszerű, ez a málnával készült méz sokak nagy kedvence lett, ebből adtunk el a legtöbbet az elmúlt időszakban. Ez a méz egyébként úgy született meg, hogy szerettem volna egy terméket, ami a Valentin-napi és Anyák-napi időszakban is tökéletes ajándék lehet. Addig járt az agyam, míg egy éjszaka alatt megszületett a neve és maga a termék is.
Vannak megosztó ízek ez tény, de azt tapasztalom, hogy egyre nagyobb kereslet van az ízesített krémmézekre.
Hamarosan egy új ízzel robbantjátok fel a magyar mézpiacot, ugyanis Jancsa Janival éppen egy közös chilis méz fejlesztésén dolgoztok. Hogy jött a chilis méz ötlete, milyen a Janival való közös munka?
Mi már nagyon-nagyon régóta szerettünk volna chilis mézet készíteni és többször neki is futottunk, de soha nem sikerült úgy, ahogy szertettük volna, ezért szépen lassan el is engedtük a chilis méz projektet, majd egy közös ismerősünknek köszönhetően megismerkedtünk Janival, akinek volt egy forradalmi ötlete a chilis méz létrehozását illetően. Szinte azonnal bele is kezdtünk a közös munkába, ami az első perctől kezdve nagyon gördülékenyen ment és azt kell mondanom, hogy ez több, mint méz, és több mint chilis méz.
Milyen mézből készül a chilis méz?
Az alapja akácméz, aminek rengeteg pozitív élettani hatása van.
Mikorra várható a termék?
Lehetséges, hogy az idei karácsonyi asztalról még nélkülöznünk kell, ugyanis annyira egyedivé akarjuk tenni a terméket, hogy a fejlesztés még mindig nem fejeződött be. Az összetevőket már tudjuk, de az íze még kísérletezés alatt van. Tavaszra célozzuk meg a debütálást, amikor már kezdődik a jó idő. Ezzel is szeretnénk egyértelművé tenni, hogy a méz nem kifejezetten a téli időszakban jó alapanyag, hanem az év minden napján.
Milyen ételekbe fogod ajánlani ezt a mézet?
Igazából határ a csillagos ég. Grillezett húsokhoz és a street food ételekhez is tökéletesen passzolni fog, de azt szeretnénk, hogy édességekhez is jó legyen, fagylalthoz, gyümölcstálhoz, vagy akár a reggeli zabkásába.
A ti személyes mézfogyasztási szokásaitok is megváltoztak 2017-óta?
Igaz, hogy nem mindennapi gyakorisággal, de Henrik rendszeresen fogyasztott mézet, de az az igazság, hogy korábban én egyáltalán nem szerettem. Szerintem, soha nem is vásároltam magamnak, úgy voltam vele, hogy ott a cukor vagy az édesítőszer, ha édesíteni szeretnék valamit. Ennek valószínűleg az volt az oka, hogy azelőtt nem is kóstoltam minőségi, finom mézet.
Amikor elkezdtünk bio mézekkel foglalkozni, akkor jöttem rá, hogy ez teljesen más, mint amit a boltban lehet kapni. Egy termelői méz ízvilága, zamata, és karaktere össze sem hasonlítható egy nagyüzemből érkező mézével. Éppen ezért elhatároztuk, hogy csak olyan mézeket szeretnénk készíteni, amit mi magunk is szívesen fogyasztunk, hiszen akkor nagy eséllyel másoknak is elnyeri a tetszését. Nos, ez esetemben olyannyira jól sikerült, hogy már évek óta egyáltalán nem használok cukrot, mindent mézzel ízesítek.