Egy júliusi napsütéses napon a St.Andrea Szőlőbirtok részéről megtartották azt a sajtóeseményt, amelyet talán a legizgatottabban vártak eddigi pályafutásuk során. Őket is meglepte az elismerés, amellyel az egri borvidék felkerült a borvilág térképére: a Nagy-Eged dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2017 boruk a világ 50 legjobbja között szerepel 97 ponttal.
A versenyt idén már 18. alkalommal rendezték meg, több mint 18 ezer tétel (ez rekord a verseny eddigi történetében) érkezett mintegy 56 országból. Több mint két hétig zajlott a vakkóstolás a világ legnevesebb borszakértői által.
A sajtótájékoztatót a budapesti St. Andrea Restaurantban tartották.
3 bort kóstoltak meg a jelenlévők: az Örökké Egri Csillag Superior 2020–at és a Hangács-dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2017-et. Utóbbi szintén elismerést kapott a Decanter World Wine Awardson, 93 pontot és egy ezüstérmet szerezve. Majd jött az igazi nagy bor, a St. Andrea Nagy-Eged dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2017.
A mindhárom fajtához Kollár Endre séf kiváló ételpárosításokat, finom falatokat készített, amelyek a borok karakterét még jobban kiemelték.
„S hogy hogyan jutott tudomásunkra, hogy a St. Andrea Nagy-Eged dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2017 Best in Show díjat kapott és a világ 50 legjobb bora közé került?… Tudni kell rólunk, hogy már évek óta nem versenyeztetjük a borainkat. Ezt a nevezést a partnerünk (Best of Hungary) küldte be, ők foglalkoznak a hazai borokkal Angliában. A partneri viszonyra való tekintettel kivételt tettünk, küldtünk nekik mintát és befizettük a nevezési díjat. Utána pedig jól megfeledkeztünk az egészről… Aztán kedves barátunk, Csutorás Ferenc telefonált egyik reggel, hogy a Decanter World Wine Awardson két borunk is nyert, sőt az egyik elhozta a Best in Show érdemet 97 ponttal. Szóhoz sem jutottunk. Azután már újságírók, barátok telefonáltak, gratuláltak, mi pedig szép lassan realizáltuk mekkora dolog is történt ezzel az egri borvidék és a pincészetünk életében egyaránt” – mesélte Dr. Lőrincz György.