A Canaima gin helyi törzsekkel működik együtt

Az amazóniai esőerdő, amely bolygónk egyik legváltozatosabb biodiverzitású helye, kétségtelenül az egyik leggazdagabb ismert ökoszisztémánk, rendkívül széles különleges növény- és állatvilággal. Mariana Calderon, a Canaïma Gin lepárlómestere tíz gyógynövényt választott ki Amazónia egyedülálló ginjének előállítására, összhangban a helyi közösségekkel és tiszteletben tartva a természet körforgását.

„A fogyasztók egyre kíváncsibbak és hajlandók kipróbálni új és különböző ízprofilokat” – magyarázza Mariana. „Ezt tartjuk szem előtt a Canaïma Ginnél is.” A tizenkilenc gyógynövény keverékéből készülő párlatban találunk egy egzotikus gyümölcsöt, nyolc hagyományos ginfűszernövényt és tíz amazóniai gyógynövényt: merey (kesudió), uva de palma (buritipálma), copoazú, seje, túpiro, açaï, ponsigué, pijiguao, cocuro és parchita (maracuja).

Ezen amazóniai növények betakarítása helyi ismeretekkel, misztikával és a természet iránti szeretettel átitatott folyamat. Az őslakos törzsek minden növényt különböző módon gyűjtenek, mindig tiszteletben tartva a természetet: a fák kivágása és az esőerdők természetes életciklusainak befolyásolása nélkül gyűjtik be a termést. Ilyen például az uva de palma, amely magas pálmafákon terem. Ennek a gyümölcsnek a betakarításához a helyieknek fel kell mászniuk a fa törzsére, levágják a teljes fürtcsokrot, majd minden fürtöt kézzel szednek le. A Copoazút hetente kétszer-háromszor kézzel gyűjtik össze, amint a gyümölcs leesett a fáról. Ezeket a növényeket az évszaknak megfelelően takarítják be, ezért rendelkezésre állásuk korlátozott.

A nehéz hozzáférés, a gondos betakarítás és a szezonalitás együttvéve az egész folyamatot igazi mesterséggé teszi. A Canaïma Gin tiszteletben tartja a környezetet és Amazónia növényvilágának természetes életciklusát, és fenntartható betakarítási tervet alkalmaz a helyi közösségekkel együttműködve. A cél az, hogy a gyümölcsöket akkor gyűjtsék be, amikor az érettségük megfelelő, ebben játszik fontos szerepet az őslakos törzsek ősi hagyományainak betartása.

Amint a növények megérkeznek a Canaïma Gin lepárlójába, nagy gondossággal kezelik őket: kifinomult és egyben összetett folyamaton mennek keresztül, hogy a legtöbb aromát tudják kivonni belőlük. Külön-külön áztatják be őket (kettő és hét nap között) semleges gabonaszeszbe, majd elkülönítve párolják le őket hagyományos réz lepárlóüstökben. Az így kapott párlatokat addig tárolják, amíg el nem érkezik az idő, hogy keverésükkel egy kivételes ízprofilt kapjanak. Ennek a műveletnek az eredménye egy amazóniai párlat, amelynek fő karaktere egyedi és egzotikus ízzel rendelkezik.

További információk a Canaïma Ginről (www.canaimagin.com)

A Canaïma egy prémium gin, amelyet a DUSA – családi tulajdonban lévő vállalkozás – lepárlójában készítenek az Andok lábainál La Mielben, Lara régióban, Venezuelában. Összesen 19 különböző gyógynövényt használnak fel a Canaïma Gin elkészítéséhez: ezek közül tíz az amazóniai esőerdőből, egy Venezuela Lara régiójából (ahol a lepárló található) származik, a további nyolc pedig hagyományos gin alapanyag. A Canaïma Gin az eladásainak 10 százalékát a Tierra Viva Alapítványnak és a Saving the Amazon alapítványnak ajánlja fel, amelyek célja Amazónia és lakóinak megóvása.

Fundación Tierra Viva: egy venezuelai alapítvány, amelynek célja a fenntartható fejlődés népszerűsítése, és a helyi őslakosok életminőségének fenntartása. A Canaïma Gin szorosan együttműködik ezzel az alapítvánnyal a márka reklámanyagainak fenntartható gyártása kapcsán. A különböző közösségek őslakos asszonyaitól vásárolt kézműves termékeken keresztül az italmárka segít a helyi munkahelyek fenntartásában is. http://www.tierraviva.org/

Saving the Amazon: ez az alapítvány egyesíti a technológiát, a mobilalkalmazásokat és az őslakos közösségek humánerőforrás potenciálját annak érdekében, hogy felvegyék a harcot Amazónia elpusztítása ellen. Az együttműködésnek köszönhetően a Canaïma csatlakozott az üzleti erdősítési programhoz, amelynek keretében minden elültetett fáról készül egy fotó és georeferencia is. A képet feltöltik a www.savingtheamazon.org oldalra, ahol így létrehoznak egy virtuális erdőt annak bizonyítására, hogy a fákat ténylegesen elültették. Az őslakók gondozzák a fákat 36 hónapig, ugyanis ennyi idő szükséges ahhoz, hogy egy amazóniai fa megerősödjön az esőerdőben. Később, január és június folyamán az ültetett fákról újabb fotót készítenek és feltöltik a weboldalra, hogy követni lehessen az ültetett fák növekedését.

Fucamuva: ez a kolumbiai alapítvány arra törekszik, hogy elősegítse a Vaupés régió kézműves nőinek támogatását és vállalkozószellemét. A Canaïma Gin 2021 eleje óta dolgozik az alapítvánnyal közösen az italmárka reklámeszközeinek az előállításán.

 

 

 

Related posts