Új energiákat, új inspirációkat, lendületet és a meglévő gasztronómiai hagyományok iránti tiszteletet képviselte a BDPST Group három gasztronómiai egysége, a tokaji Bobajka étterem, a BOTANIQ Bár és az idei fesztiválon debütáló Flava Kitchen & More étterem az MBH Bank Gourmet Fesztiválon.
A Flava Kitchen & More hű az éttermi koncepciójához, a nemzetközi konyhából hoz ínycsiklandó ízkavalkádot. Előétele egy klasszikus, édes keltészta, amelynek tölteléke már jóval különlegesebb és izgalmasabb a megszokottnál, ízvilágában és összetevőiben a rák,
majonéz, zöldfűszerek dominálnak. A különlegességét az is adja, hogy még nem tűzték étlapra, a fesztivál látogatói ebben a három napban kóstolhatták meg először. A tavaly debütáló tokaji Bobajka a hagyományos ízvilágot bújtatja új köntösbe: az étteremnek is nevet
adó mákos guba alaphozzávalója, a mák kerül desszertjükbe, azaz a szilvás gombócba, melyhez a gyümölcsöt a helyi termelők szállították. Mindehhez a BOTANIQ Bár különleges koktélokkal, frissítőkkel és mennyei pezsgővel várja három napon át a fesztivál látogatóit.
A markáns, magas szakmai színvonalat képviselő új generáció egyre nagyobb teret nyer a hazai gasztronómiában, legyenek séfek, cukrászok, borászok. Míg tavaly az „örökség” témáját járta körül a gasztronómia hazai ünnepe, idén az „új generáció” került középpontba
június 2. és 4. között a Millenárison.
A fesztivál tematikájára, a fiatal tehetségek sikerességére is jó példa Langó Tamás, a BDPST Group 26 éves Executive Sommelier-je, aki tavaly elsőként nyerte el a Michelin Guide Hungary Sommelier Award díját, és a fesztiválon bemutatja a látogatóknak az
italkülönlegességeket. A szakma egyik legnevesebb díjának birtokosa bízik abban, hogy története motiváló az új generációnak. „Mindenütt gyűjtjük az új energiákat, az új inspirációkat, hiszen ez ad lendületet az új, modern gasztronómiában. Hiszem, hogy a
hozzáállásunk, szakmaiságunk másoknak inspiráció, és szeretném, ha a fiatalabbak is felfigyelnének arra, hogy a bor világában mennyi új lehetőség, sikeresség rejlik” – fogalmazott Langó Tamás.
Az újdonság jegyében: az idei Gourmet Fesztiválon mutatkozott be a belváros szívében található Flava Kitchen & More étterem is, amely alapjául a globalista sharing koncepció szolgál. A gasztronómiai élményekről Zvekán Kornél az étterem séfje gondoskodott.
„Koncepciónk, hogy mindenki otthon érezze magát, amikor nálunk jár. A hagyományok megtartásával alkotunk olyan ételkülönlegeségeket, melyek izgalmas gasztronómiai élményt nyújtanak. Ennek szellemében készült az előételünk, a Flava bukta: a klasszikusnak ismert,
édes buktakalácsba egy különleges töltelék került, az étel nyomós okot ad a visszatérésre” – fogalmazott a Flava séfje.
Az Andrássy Kúria & Spa Bobajka étterme számára ismerős a bemutatkozás izgalmakkal teli érzése, hiszen a tavaly megnyílt étterem a 2022-es Gourmet Fesztiválon mutatkozott be. Tekintettel a tavalyi sikerességre, a koncepciójukon idén sem változtattak. „Minden fogásunkban visszanyúltunk a hagyományokhoz, de mégis valami újat, valami izgalmasat vittünk bele. A hortobágyi húsos palacsintánkon is hagyományos ízekkel dolgoztunk, de viszünk bele egy kis indiai ízvilágot. A desszert is pezsdítő, a klasszikus szilvás gombócban a lekvár kapott egy kis balzsamecetet, de más izgalmas újdonság is került a hagyományos receptbe” – fogalmazott Varjú Imre, az étterem séfje.
A BDPST Group BOTANIQ Collection brandja alatt található egységek egész hétvégén várják a látogatókat a Gourmet Fesztivál 64, 65 és 66-os számú standjai alatt.
További információ: Nagy Flóra pr menedzser; nagy.flora@bdpstkoncept.hu; 06301255903
Az éttermek Gourmet Fesztiválon megtalálható menüje a következő volt:
Flava
Séf: Zvekán Kornél; étteremigazgató: Mesterházy Péter
Előétel: Flava bukta
Főétel: Bárány köfte, naan, kimchi
Desszert: Babka, tejfagylalt
Bobajka
Séf: Varjú Imre; étteremigazgató: Koór Kitti
Leves: Paprika velouté, füstölt pisztráng, túró
Főétel: Hortobágyi palacsinta
Desszert: Szilvás gombóc
Botaniq Bar
Executive sommelier: Langó Tamás; bármenedzser: Feke Soma
Kínálat:
Pezsgő: Krug, Dom Perignon, Ruinart, Veuve Clicquot
Slushy: Whispering Rosé, Cellery-Coco daiquiry
Koktél: Michelada, Paloma by FLAVA, Martini by Bobajka, Pearl palace by BOTANIQ
BOTANIQ Turai Kastély és Clarisse
A BOTANIQ Turai Kastély kiemelkedő történelmi múlttal rendelkezik; az 1883-ban Schossberger Zsigmond báró megrendelésére épült, neoreneszánsz stílusú kastély évtizedekig kihasználatlanul állt, állapota jelentősen leromlott. A BDPST Group teljeskörű műemléki
épület rekonstrukciója után az eredeti pompájában nyitotta meg kapuit, fine dining étterme, a Clarisse pedig 2021 ősze óta teljesen új szintre emeli a kastély gasztronómiáját, egy nemzetközi téren is egyedülálló koncepció meghonosításával. A Clarisse étterem egy
különleges, színházi előadás élményéhez hasonló kulináris utazást nyújt a vendégeinek. Ebben segít a BOTANIQ Bár is, amely italkínálatának kialakítását gondos szakmai válogatás előzte meg, így több mint 200 féle bor, valamint a világ különböző tájairól származó legjobb minőségű spiritek, valamint kiváló koktélkülönlegességek közül választhatnak a vendégek.
Andrássy Kúria & Spa és Bobajka
Távol a város zajától, Tokaj-Hegyalja szívében az Andrássy Kúria & Spa és Bobajka étterme egész évben várja vendégeit és a környéken kirándulókat a borvidék különlegességeivel és egyedi élményeivel. Mivel Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék az UNESCO által
kinyilvánított világörökségi terület, a Bobajka étterem – mely a zempléni mákos gubáról kapta a nevét – és maga az Andrássy Kúria & Spa is a helyi lokális és regionális termékekre, a hagyományok megőrzésére fókuszál. A Bobajka étterem ízeivel és receptjeivel is törekszik
arra, hogy a borrégió örökségét és különleges hangulatát átadja látogatóinak, és egy felejthetetlen ízutazás élményét biztosítsa. A regionális ételek egy modern és friss köntösbe bújtatva kerülnek a vendégek elé, megújulva, mégis hagyományosan.
Flava Kitchen & More
A Verno House és a Flava Kitchen & More a Szabadság tér szomszédságában, fiatalos, exkluzív környezetben várja vendégeit 2022 decembere óta. Koncepciójára nagy hatást gyakorolt az épület környezete: a Szabadság tér parkja, illetve Budapest élettel teli utcái is
inspirációt nyújtottak a szálloda hangulatának kialakításához. Az étterem alapjául a sharing koncepció szolgál, a tányérokra pedig hazai és nemzetközi fogások kerülnek, így biztosítva azt, hogy egy nagyobb társaság is mindent megkóstolhasson. Az ételsor összeállításánál a
világ szinte összes konyhájának sajátosságát igyekeztek felsorakoztatni, így kialakítva egy friss és egyedi menüsort. A borok között különleges, folyamatosan frissülő hazai tételek és kiváló nemzetközi borok is találhatók, a koktélok pedig visszaadják a Flava és a Verno House dzsungelhangulatát a poharakban is.