…kapsz tejet, vajat (kivéve, ha vegán vagy), holnapra is maaarad

Ki gondolta volna, hogy a bolygó védelme a konyhában kezdődik és hogy a fenntarthatóság korában új értelmet nyer a régi csiga-bigás mondóka? Főzés és fenntarthatóság?  Holnapra is marad… a finom, egészséges ételekből és gyermekeinknek a Föld nevű bolygó szépségeiből. Ez volna a cél, mindannyiunk célja, akik néhány évtizedre kölcsönkaptuk ezt az életteret. A lényeg, hogy ne vesszen semmi sem kárba – vigyázzunk a föld erőforrásaira és lakóira, minden élőlényre, és ne dobjunk ki nyersanyagot, élelmiszert, hanem találjuk meg mindennek a hasznosulási módját.  Pokorny Lia olyan érdekes recepteket, tippeket oszt meg a tőle megszokott kedvességgel és határozottsággal, melyekre nem is gondoltunk eddig, hogy másképp is lehetne, de amelyek hallatán biztosan mosolyra görbül a szánk és… elgondolkozunk. Aztán lehet, hogy egy-két fortélyt át is veszünk a mindennapi életünkbe. S ha ez teljesül, már nyert ügyünk van. A fenntartható-funkcionális-finom receptek szentháromságának megalkotásakor Lia ráadásul  a téma nagy mestereinek pl. Főzelékes Ferinek a véleményét is kikéri. A színésznő megrögzött húsevőből az évek során fokozatosan állt át nagyrészt növényi táplálkozásra, sportol, mozog, kirándul, ha csak teheti, és jó példával jár elöl nemcsak kamasz gyereke generációja, de a saját korosztálya számára is. Külön érdekesség, hogy a könyv környezetbarát nyomdai eljárással készült. A könyv gyártására climate partnering programban kerül sor: vagyis a könyv előállítása során keletkezett szén-dioxid kibocsátást fordítják pénzzé, amit aztán jó ügyek támogatására fordítanak. A nyomtatás során felmerülő elengedhetetlen CO2-kibocsátás egy nemzetközileg elismert klímavédelmi projekt keretében kiegyenlítésre kerül. A kötet megjelenését támogatta az E. ON. Kiadja: 21. század Kiadó

Related posts