3 trükk, amivel elkészítheted életed hummuszát 

Május 13. a Hummusz Nemzetközi Világnapja, de vajon mit érdemes tudni róla? Ki készítette először és miért rajong érte a világ? Egy bevált titkos receptet és 3 trükköt is megosztunk, hogy otthon is éttermi minőségű csicseriborsókrémet tudj készíteni.

Hummuṣ bi-taḥīnah – a tápláló, selymes szezámos csicseriborsó krém hivatalos neve. Írják houmos, humus, hommus, hommos formában az eredetileg arab szót, ami a csicseriborsót jelenti. Eredettörténete szinte balladaian titokzatos, sok nemzet vallja sajátjának. Az alap receptúra egyszerű és kevés komponensből áll, a variálhatóság viszont szinte végtelen. Országonként, tájegységenként, városonként, háztartásonként mind más és más lesz a mennyei krém. De azért pár dolog mindenképpen közös: együtt tunkolva ad igazi élményt, hosszantartó energiát ad, éltet, táplál, gondoskodik.

Ki készíthette az első hummuszt?

A világ első receptgyűjteménye i.e.1700-ból származik: agyagtáblák formájában, akkád nyelven íródott, Mezopotámiában. Ez körülbelül a mai Törökország, Irak és Szíria egyes területeit jelenti. Bonyolult receptek, tartósítás, húsfeldolgozás, sőt, sörfőzés is szerepel a táblákon. Megjelenik a fokhagyma, írnak illatos fűszerekről és magát a csicseriborsót is említik, viszont nyoma sincs a hummusznak. Egészen a 17. századig kellett várni az írásos nyomra, ez pedig, Damaszkuszból (Szíria) származik.

Vagyis Szíria lenne a csicserikrém szülőhazája? Lényegében az egész mediterráneum és a Közel-Kelet valamennyi nemzete szeretné magáénak tudni. A libanoniak, az izraeliek, a palesztínok, a görögök, a törökök, a szírek is hummusz rajongók és ahogy a legjobb dolgoknál lenni szokott, mindenki ragaszkodik a saját igazához. Ahhoz, hogy a nemzete találta fel a hummuszt, ha ők nincsenek, hummusz sincsen.

2012-ben még egy fesztiválgyőztes film is születettt “Make hummus not war” (Hummuszt készíts, ne háborúzz) címmel, ami a szeretett étel, a közösség és a béke tengelyét járja körül.

Egy jól variálható krém, amiért egy világ rajong

Univerzális rajongás tárgya a csicserikrém, ami nem is csoda. A hummuszban gluténmentes, laktózmentes, 100%-ban növényi fehérjeforrás. Egyszerre sós szendvicsfeltét, mártogatós kence, de édes változatai is léteznek. Vegánok, vegák és mindenevők mannája, óriási rajongótáborral, szűnni nem akaró hype-pal. És mindenkinek van hozzá egy saját trükkje, tippje.

Elengedhetetlen a jó alap, amit az izgalmas rápakolt feltétek keltenek életre. Minél krémesebb és selymesebb, annál jobb, európaiként a lágyságot keressük, még akkor is, ha létezik olyan iskola, ami a darabosabb hummuszt képviseli. A tetejére kerülő feltétek is nagyon sokfélék lehetnek, szezononként változhatnak: zöldségek, húsfélék, hüvelyesek, nyersen, pirítva vagy főzve – a variációk száma végtelen.

Tisztelet és hagyományőrzés

Május 13. a hummusz világnapja, bár sokunknak szinte nap vagy hét sem telhet el nélküle: mindig van a hűtőben, igazi jolly joker, pláne, ha azonnali energiapótlásra és valami emlékezetesre vágyunk. Májusban sok büfé, étterem foglalkozik kiemelten a hummusszal: új változatokat kreálnak, kóstolót adnak, kenik, tunkolják, szeretettel adják és terjesztik az igét. Természetes, hogy Budapest egyik legkedveltebb hummuszpontja is beszáll az örömünnepbe: május 12-18-ig Hummus Week lesz a Dobrumbában, három kifejezetten erre az alkalomra megálmodott hummuszos különlegességgel. Nyolc éve jelentek meg a Dob-Rumbach Sebestyén utca sarkán, lényegében nekik köszönhetjük, hogy Budapesten hamar divat lett a mezzézés és kiemelkedő a hummuszuk is, aminek szívesen megosztják a titkát is. Legyen közkincs, készítsd el otthon te is!

3 tipp, ami új szintre emeli a hummuszod:

  • Konzerv helyett száraz csicseriborsóval készítsd! Olcsóbb és táplálóbb verzió, még akkor is, ha időigényesebb. Ha mégis a konzerves, gyors változatnál maradnál, ne hagyd ki a főzést, 10 percig érdemes ezeket a borsókat is hőkezelni. A szódabikarbóna is mehet a főzővízbe!
  • Figyelj a hőmérsékletre! Fontos, hogy a csicserikrém hűvösen készüljön el, így lesz a legselymesebb állaga, ezért kellenek a jégkockák is. Ha nagyon pro vagy, eleve a főzővízből készítesz jégkockákat és azt dobod a blenderbe.
  • Csak a legjobb minőségű tahinit használd! A tahini kruciális, a Rumbákban például a Har Bracha márkát használják, ami egy izraeli paszta, etióp szezámmagból készítve. A tahinik Rolls Royce-a.

 

 

 

Related posts